Built in the 1950s, Benjamin Franklin Village in north-eastern Mannheim is – with its 88 hectares and 220 buildings – one of the largest former residential areas of the US armed forces stationed in Europe. Since the beginning of its revitalization in 2015 the site, which is embedded in a spacious park, has undergone rapid change. By 2025, conversion and densification are to result in a district for around 9,000 people with a variety of uses ranging from work, care and training facilities to cultural, leisure and recreational facilities.

The construction site to be developed, measuring approx. 100 x 68 m, is part of the central Franklin Mitte district. The starting point of our project is the idea of a comprehensive target group of diversity and social mixing. One focus for Franklin Mitte will be on "Living for families". The heart and catalyst of a culture of solidarity and coexistence are the communal areas. The “extended living room” or neighbourhood forum, with its communal kitchen and common room, forms a focal point for community life in the neighbourhood. This is complemented by a children's playroom and a workroom.

The new buildings are planned in a wooden frame construction with hollow box ceilings on an axial grid of 62.5 cm. In this way, a high degree of floor plan variability is easily achieved. The very different requirements resulting from the mix of uses can thus be implemented economically and with a high sustainability aspiration.

brief

  • Residential quarter in timber with social common areas

client

  • Innovatio GbR
  • Profund Bauträger und Projektentwicklung GmbH

data

  • gross floor area: 8.560 m²
  • competition: 2018
  • 2018 — 2021