In the last stage of the decade-long reconstruction of City-Nord Hamburg Sauerbruch Hutton convinced the jury with their proposal for the former Postbank area. Of all entries, this was the only one proposing not to demolish the existing building - a well-preserved, solid architecture built in the 1980s - but to recycle and adapt it as far as sensible and feasible. Approximately 50% of the existing building will be preserved and extended with a new timber structure.
The campus, which covers approx. 100,000 sqm of offices and residential areas, will also include a 14-storey residential tower measuring almost 50 m in height and a new office building. Following the motto "from fortress to quarter", the existing structure will be opened up, decentralized and upgraded for various types of use. A roof over the existing courtyards creates a diverse urban fabric of public and semi-public spaces. The central courtyard serves as a meeting point and distributor with the residential tower as an iconic point de vue.
The conservation of the existing building as proposed in the competition results in an energy concept that is more sustainable and cannot be surpassed by a completely new building. Due to the partial preservation of the building substance, the savings are enormous and amount to 35 - 45 % compared to a new building with the same area. The use of the CO2-neutral building material wood for the shell of the new building also contributes significantly to this ecological optimization.
Consequently, this design represents a prototype for careful urban redevelopment and a sustainable approach to the legacy of 1980s architecture that demonstrates how an existing building can be renovated intelligently and, in combination with newly constructed elements, meet the requirements of contemporary architecture and modern office and residential use.

brief

  • New construction of a mixed-use building complex for office and residential use in the context of the urban redevelopment of the site

client

  • MAGNA Real Estate AG

data

  • gross floor area: 136.800 m²
  • competition: 2019, 1. Rang

project team

Leonardo Alings

Stella Betz

Andrea Damin

Arthur Martinevski

Jeffrey So